Volleybalclub WIK

Nieuwsbericht

Meisjes B1 beleeft primeur
De competitie is officieel nog niet eens begonnen (vrijwel alle teams starten pas aankomend weekend), maar meisjes B1 mocht zich afgelopen zaterdag al opmaken voor het eerste competitieduel van het nieuwe seizoen. Met een vernieuwd team, dat slechts vier weken voorbereiding kende, vond de opening van het seizoen plaats in Spijkenisse, alwaar het eerste meisjes B-team van Spivo als tegenstander diende. Ruim op tijd betraden de talenten uit Groot-Ammers, ietwat schuchter, de zaal, om vervolgens, in een snikhete sporthal, voor de eerste maal dit seizoen een wedstrijdvoorbereiding te starten.

Degenen die de kleuren van de ‘nieuwe’ vereniging, VC Wik Groot-Ammers, mochten gaan verdedigen waren achtereenvolgens:

Zerina Huizer: In het kielzog van haar zus, met ingang van dit seizoen, overgekomen van Molenwiek ’74. Deze allround Nieuw-Lekkerlandse is een welkome aanwinst en zal, naast haar belangrijke rol bij meisjes B1, ook zeker haar minuten in de A1 gaan maken. Hoewel Zerina op bijna alle posities uit de voeten kan, zal zij voornamelijk te bewonderen zijn op de diagonaal en de spelverdeling.

Mayke den Ouden: Komt over van de B2 en is al gewend om op dit niveau (hoofdklasse) te acteren. Zij zal derhalve moeten dienen als één van de steunpilaren in dit team. Heeft een enorme dosis talent, maar weet dit nog niet altijd volledig te benutten. Dit jaar zal zij dit, zonder enige twijfel, gaan leren en de verwachting is dan ook dat zij dit seizoen een reuzesprong gaat maken in haar ontwikkeling. Van huis uit een passer-loper, maar zal dit seizoen ook veelvuldig als spelverdeler gaan optreden.

Julia van Arkel: Komt eveneens over van de B2 en weet dus al aardig wat er van haar verwacht wordt. Mag dit seizoen wat meer uit haar schulp gaan kruipen, maar is een zeer solide speelster, waar de speelsters en coaches altijd op kunnen vertrouwen. Heeft een sterke passing, een betrouwbare service en maakt weinig fouten. Voor dit team een ideale kracht op de buitenkant.

Carola van der Meyden: Is de derde en laatste speelster die overkomt van de B2. Altijd vrolijk, altijd positief en een teamspeler pur sang. Een heerlijke speelster om erbij te hebben derhalve. Speelde voorheen meestal als passer-loper, maar heeft verborgen talenten op het midden en ambieert bovendien ook een rol als spelverdeler. Welke positie zij definitief zal gaan vervullen is nog onzeker, maar dat zij een waardevolle en belangrijke kracht is, dat staat buiten kijf.

Amy van Beuzekom: Begon vorig seizoen in de C-jeugd, ging halverwege het seizoen naar de B4 en maakt nu in één keer de overstap naar het 1e. Een forse stap, maar wel één die zij aankan. Heeft talent, inzet en er zit, zoals dat in de sport nog wel eens gezegd wordt, een goede kop op. Zal dit seizoen uiteraard veel moeten leren, maar houdt zich in de eerste weken bijzonder goed staande. Als dat een voorbode is van wat gaat komen, dan gaan we dit seizoen nog hele mooie dingen zien van Amy. Kan op meerdere plekken uit de voeten, maar zal voornamelijk als passer-loper fungeren.

Loïs van Kooten: Is in veel opzichten te vergelijken met Amy. Dezelfde leeftijd, dezelfde weg richting de B1 bewandeld en dezelfde positie. Zij zullen dit seizoen dan ook een ‘concurrentiestrijd’ met elkaar aangaan. Een echte strijd zal dit niet worden, want beide meiden zijn uit het goede hout gesneden en zullen elkaar alleen maar beter maken en aanmoedigen. Loïs zal in ieder geval grote stappen gaan maken, daar zijn de kenners het wel over eens. Een fijne aanwinst voor dit team, deze passer-loper.

Roos-Anne Klok: Komt eveneens over van de B4 en brengt de nodige lengte met zich mee. Roos is dan ook bij uitstek een type voor op het midden. Haar kracht ligt in de blokkering en aanval en hieraan zal het team dit seizoen veel plezier gaan beleven. Is gretig en leergierig en dat zijn twee hele fijne eigenschappen. Hierdoor zal zij snel beter worden en met de week belangrijker worden voor haar team.

Tessa Bogaard: Heeft, door enkele personele problemen, op het laatste moment de overstap gemaakt. Speelde vorig seizoen in hetzelfde team als Amy, Loïs en Roos-Anne en ook voor haar zal de overgang naar de B1 een forse zijn. Heeft wellicht iets minder talent dan een aantal anderen, maar compenseert dit ruimschoots met haar inzet en werklust. Eigenschappen waar je vaak nog verder mee komt dan alleen talent. Tessa kan op meerdere plekken uit de voeten, maar zal voornamelijk haar opwachting maken op het midden.

Naast bovengenoemde speelsters, herbergt het team nog een tweetal talenten. Zij moesten de seizoensopening helaas aan zich voorbij laten gaan, maar verdienen uiteraard wel gewoon een introductie bij het grote publiek:

Nelina van Duijvenbode: Maakt ook de overstap van de B4 en behoort zodoende tot hetzelfde groepje als Amy, Loïs, Roos-Anne en Tessa. Kan er helaas niet altijd bij zijn, maar traint volop mee en is bij de wedstrijden, daar waar zij kan. Is spelverdeler van beroep, maar wil zich ook ontwikkelen op andere posities. Dit seizoen gaat ze dan ook meer allround trainen, zodat ze kan ontdekken waar haar kracht en voorkeur ligt. Ook Nelina zal zich vermoedelijk goed ontwikkelen dit seizoen. Aan haar inzet zal het in ieder geval niet liggen.

Nina Reitsma: Is door langdurige ziekte helaas niet beschikbaar. Zal zowel bij de B1 als de A1, waar zij voornamelijk zal optreden als ze fit genoeg is, dan ook de coaches vergezellen op de bank. Verreweg het allerbelangrijkste is dat Nina weer fit wordt en haar lichamelijke klachten onder controle krijgt. Dat is vanzelfsprekend vele malen belangrijker dan volleyballen. Dat neemt niet weg dat Nina heel erg graag sport en graag alles had gespeeld. Met haar powervolleybal is ze voor ieder team een aanwinst, maar zeker in de B1 had zij een mooie voortrekkersrol kunnen vervullen. Hopelijk komt ze dit seizoen, met name voor haarzelf, nog wel aan spelen toe. Tot die tijd is Nina uiteraard altijd en overal welkom en zullen we haar onvoorwaardelijk steunen.

Een team kan uiteraard niet zonder trainer en coach, maar dit team heeft er maar liefst twee. Ook zij mogen uiteraard wel even voorgesteld worden:

Sharon Korevaar: Was de tweede helft van vorig seizoen assistent-trainer en assistent-coach en heeft overduidelijk de smaak te pakken. Zij wil zich dit seizoen graag verder ontwikkelen als trainer/coach en zal in deze functie(s) dan ook een voornamere rol gaan spelen dan vorig seizoen. Dit zowel bij de B1 als de A1. Met haar aanstekelijke enthousiasme zal ze de meiden wekelijks proberen optimaal te motiveren. Daarnaast zal ze zich, gezien haar rol als spelverdeler bij dames 1, extra focussen op de spelverdelers. Deze zullen intensief door Sharon worden gevolgd en, daar waar nodig, zowel op trainingen als tijdens wedstrijden, van input worden voorzien.

Robin van Helden: Gaat zijn achtste seizoen in als trainer/coach bij Wik en breidt zijn ‘werkzaamheden’ zelfs uit. Na de afgelopen jaren wekelijks één training te hebben gegeven, zal hij dit seizoen twee maal per week training geven en bovendien twee teams, namelijk meisjes B1 en meisjes A1, onder zijn hoede nemen. De B1 is voor Robin een nieuw team en vormt dan ook een nieuwe uitdaging. Hij hoopt alle meiden, samen met Sharon, heel veel beter te maken en (verder) op te leiden tot speelsters voor dames 1 en 2.

Hoe Spivo, de tegenstander van vandaag, ingeschat moest worden, was onduidelijk. Normaliter ligt het niveau in de hoofdklasse behoorlijk hoog en de verwachting was (en is nog steeds) dan ook dat dit piepjonge en ‘onervaren’ team het lastig gaat krijgen op dit niveau. Robin, de coach van vandaag (Sharon had bekerverplichtingen met dames 1), was voor de start van de wedstrijd dan ook zeer benieuwd hoe deze wedstrijd ging verlopen en hoe zijn team zich zou houden in de eerste wedstrijd van het seizoen. Tijdens het inspelen kon hij al wel zien dat zijn team niet weg gespeeld zou hoeven worden door de meiden uit Spijkenisse, maar hoeveel zijn eigen meiden er tegenover zouden kunnen zetten was echt nog gissen. Tijdens de Wikdag werd er gespeeld tegen Sliedrecht Sport 2, uitkomend in de eerste klasse, en hier werd, na een goede wedstrijd, nipt van verloren. Tijdens deze wedstrijd werd voor het eerst 2-4 gespeeld en omdat dit niet onverdienstelijk ging, werd ook tegen Spivo gestart in een 2-4 formatie. Zerina en Mayke mochten spelverdelen, Loïs en Julia bezetten de buitenkanten en Roos-Anne en Carola mochten invulling geven aan de middenpositie. Eigenlijk liep het vanaf het eerste fluitsignaal direct lekker. Er werd goed geserveerd, waardoor de tegenstander geregeld onder druk stond, er werd hard gewerkt en veel verdedigd en in de aanval werd er geduldig gewacht op de juiste kansen. Dit was ook één van de opdrachten die de meiden mee hadden gekregen. Oplossen als het moet, kans grijpen als het kan. Iedereen had overduidelijk goed geluisterd naar deze woorden, want fouten werden er maar weinig gemaakt. Doordat ook Spivo veel ballen verdedigde, ontstonden er veelal lange rally’s, die, door de enorme hitte in sporthal ‘Den Oert’, veel van de Ammerse meiden vergden. Dit was echter geen belemmering om alles te geven en de gehele set geconcentreerd te blijven spelen. Sterker nog, boven de twintig punten hadden de talenten van VC Wik zelfs nog wat over, waardoor ze de eerste set direct met 23-25 over de streep konden trekken.

Enigszins verrast door het goede spel en het uitstekende resultaat, werd het eerste punt van het nieuwe seizoen met blijdschap, maar ook met een lichte verbazing, in ontvangst genomen. Omdat de ‘starting six’ het uitstekend had gedaan, mocht deze ook in de tweede set blijven staan. Opnieuw begon dit zestal uitstekend en al snel werd een voorsprong van enkele punten genomen. Het eerste dipje, dat natuurlijk onvermijdelijk was, kwam na anderhalve set en de tegenstander maakte hier dankbaar gebruik van. De meiden uit Spijkenisse dichtten het gat en de voorsprong van Wik werd teniet gedaan. In een time-out, bij een gelijke stand van 14-14, gaf Robin aan dat dit nou zo lekker is aan een voorsprong. Namelijk, dat je jezelf een dipje kunt veroorloven. Nu was het echter tijd om hier weer vliegensvlug uit te klimmen en bij Spivo aan te haken. Alsof het de normaalste zaak van de wereld was, gingen de jonge meiden uit Ammers vervolgens terug het veld in en deden wat van hen gevraagd werd. Tot 21-21 liep het nog gelijk op, maar daarna sloeg VC Wik genadeloos toe. Spivo kreeg niet eens de tijd om orde op zaken te stellen of in de tegenaanval te gaan. Binnen enkele ogenblikken stond er een 21-25 eindstand op het scorebord en was ook set twee een prooi voor de Groot-Ammerse formatie.

In het derde bedrijf mochten Amy en Tessa hun officiële debuut maken. Zij vervingen respectievelijk Loïs en Roos-Anne en mochten laten zien dat het helemaal niets uitmaakt binnen dit team wie er binnen de lijnen staat. Zo werd het afgesproken en zo geschiedde. De Ammerse ploeg had in de eerste twee sets duidelijk vertrouwen getankt en dit kwam in set drie volledig tot uiting. Met veel servicedruk, een uitstekende verdediging, opmerkelijk veel rust in de rally en slim aanvalsspel werd Spivo bij vlagen overklast. De ploeg uit Spijkenisse kon zich niet onder de druk uitspelen en moest dan ook toestaan dat VC Wik er deze wedstrijd met de winst vandoor ging. Met een setwinst van 15-25 was de eerste overwinning een feit en het feest compleet.

Voorafgaand aan de vierde doorgang waren de meiden het er allemaal mee eens dat het nu doodzonde zou zijn als er nog een punt in Spijkenisse zou worden achtergelaten. Uiterst gemotiveerd keerde dezelfde ploeg als in set drie zodoende terug in het veld, vastbesloten direct voor de volle winst te gaan. Eigenlijk was het vervolgens pas de eerste keer dat de daad niet bij het woord werd gevoegd. De Ammerse formatie begon ongeconcentreerd en slordig aan het slotstuk van deze wedstrijd, met als gevolg een snelle achterstand van zo’n zeven punten. In de daaropvolgende time-out werd iedereen herinnerd aan de afspraak die voor het aanvangen van de set was gemaakt. Na een zeer goede wedstrijd te hebben gespeeld en ondanks dat het resultaat nu al goed genoemd kon worden, zou verlies in set vier toch een vervelende nasmaak geven en daar had niemand zin in. Vol overgave werd de set dan ook vervolgd en door ijzersterke serviceseries van Zerina en Julia werd het gat al snel gedicht. Vanaf 12-12 ging de strijd vervolgens gelijk op en tot het laatste punt maakten beide ploegen aanspraak op de winst in de laatste doorgang. Net als in set één en twee waren het echter de meiden van VC Wik die boven de twintig punten het beste bij de les waren. De side-out werd keer op keer gemaakt en bij 23-24 werd het eerste setpunt direct verzilverd. Dit tot grote vreugde van de speelsters, de coach en de meegereisde ouders. Een vreugdedans met de hele ploeg kon dan ook niet achterwege blijven.

De vreugde bij de speelsters en ouders bleef ook na de wedstrijd nog een tijdje hangen, want niemand had op voorhand verwacht dat dit team zo goed uit de startblokken zou komen in de hoofdklasse. Bij de coach maakte deze echter al snel plaats voor trots. Robin had een opmerkelijk ‘volwassen’ team gezien en het was lang geleden dat hij zo positief werd verrast door één van zijn teams. Dat dit team het af en toe nog heel zwaar gaat krijgen in deze competitie en dat deze jonge meiden ook nog wel eens door de ondergrens gaan zakken, dat is zeker. Deze overwinning, gecombineerd met uitstekend spel, neemt niemand echter nog van dit team af. De Ammerse meiden kunnen in ieder geval een week lang, vol trots, aan iedereen vertellen dat ze koploper zijn en wie weet wordt er ook nog wel een weekje aan vastgeplakt, wanneer er aankomend weekend, uit bij VCN, wederom een goed resultaat wordt neergezet.

Tot slot beleefde meisjes B1, naast een goede start van het seizoen, ook nog eens een heuse primeur. De wedstrijd gaat de boeken in als de eerste officiële 4-0 overwinning namens VC Wik Groot-Ammers. Niet dat we daar extra punten voor krijgen, maar het is toch een leuk gegeven. Hopelijk is dit een voorbode voor wat VC Wik Groot-Ammers staat te wachten en gaan we, met alle teams, een zeer succesvol seizoen beleven.
Geschreven door Robin van Helden op 21 september 2016 10:46 - 912 keer gelezen

Terug